Αποκλειστικό ρεπορτάζ από το Θωμά Βαφείδη για τη πληγείσα Θεσσαλία

Ο Γεωπόνος Θωμάς Βαφείδης μιλάει στη Γεωπονική Επικαιρότητα, στη Μάντυ Παπασωτηρίου και τη Νεκταρία Κοκολάκη για την αποτίμηση των ζημιών στη Θεσσαλία μετά τη φονική καταιγίδα Daniel

 

Το ρεπορτάζ από τη Θεσσαλία :

«Λίγο πολύ έχει πληγεί όλος ο θεσσαλικός κάμπος  , με τις πιο πληγείσες περιοχές να είναι αυτές των Φαρσάλων , Τρικάλων και Καρδίτσας. Εκτεταμένες ζημιές εντοπίζονται και στο Κιλελέρ στη λίμνη Κάρλα.

Οι καταστροφές ποικίλουν από 100 % σε κάποιες καλλιέργειες, μέχρι και 50%. Δεν υπάρχει περιοχή στη Θεσσαλία που να μην έχει πληγεί είτε από βροχές , είτε από πλημμύρες.

Οι παραγωγοί περιμένουν τις αποζημίωσες για να πάρουν μια ανάσα , να μπορούν να κρατηθούν από κάπου.

Οι ζημιές δεν είναι μόνο στις καλλιέργειες , αλλά και στο γεωργικό εξοπλισμό των παραγωγών. Δηλαδή χάθηκαν καρούλια , ποτιστικά , λάστιχα, πομόνες , καταστράφηκαν ηλεκτρολογικός εξοπλισμός , θερμοκήπια , βραχυκυκλώσανε τρακτέρ.

Κάποιοι παραγωγοί προσπαθούν αυτήν την στιγμή να μαζέψουν κάποια βαμβάκια, ενώ δε δύνανται να μαζέψουν τα καλαμπόκια, γιατί δεν μπορούν να μπούνε μέσα στα χωράφια να αλωνίσουν. Εκτός αυτού τα καλαμπόκια, έχουν προσβληθεί από μύκητες κάνοντας αδύνατη τη διοχέτευση τους στην αγορά και έτσι θα χρησιμοποιηθούν ως βιοαέριο σε πολύ χαμηλή τιμή.

Τα φερτά υλικά θα κάνουν πολύ καιρό να απομακρυνθούν , αφού υπάρχουν σημεία που η λάσπη φτάνει τα 70-80 εκ. Για να μπορέσουν να δουλευτούν τα χωράφια θα χρειαστούν κάποια χρόνια, πράγμα που κάνει δύσκολη την σπορά για την επόμενη χρονιά.

Τουλάχιστον τρία εργοστάσια βιομηχανικού ροδάκινου βγήκαν εκτός λειτουργίας, καθώς και 4 εκκοκκιστήρια, εκ των οποίων δύο έχουν προσπαθήσει να επαναλειτουργήσουν, ωστόσο δεν ξέρουμε αν του χρόνου θα δύναται να λειτουργήσουν.

Ακόμα δεν έχει γίνει πλήρης αποτίμηση των ζημιών και των καταστροφών. Η ζημιά από τη θεομηνία έγινε στο τέλος της παραγωγής με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οικονομική ρευστότητα , ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί, τα καταστήματα και οι γεωπόνοι. Οι χρηματοροές έχουν κοπεί τελείως , με αποτέλεσμα να περιμένουν με αγωνία τις αποζημιώσεις.

Η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες στην ευρωπαϊκή ένωση που παράγουν βαμβάκι, μαζί με την Ισπανία, όποτε δεν ξέρουμε αν την επόμενη χρονιά θα υπάρχει αρκετός βαμβακόσπορος για να σπείρουνε. Το ισοζύγιο θα είναι σίγουρα ελλειμματικό και θα πρέπει να δούμε εάν θα γίνει εισαγωγή σπόρου από το εξωτερικό. 

Πρόβλημα επισιτιστικό δε θα υπάρξει, θα αναγκαστούμε όμως να κάνουμε εισαγωγές . 

Στη λίμνη Κάρλα χάθηκαν περί τα 60.000 στρέμματα.

Τέλος για την κτηνοτροφία , οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες αφού υπάρχουν ολόκληρες μονάδες που εξαφανίστηκαν .

Ένα είναι σίγουρο, η περιοχή της Θεσσαλίας θα κάνει χρόνια να ανακάμψει. Ενδεχομένως οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δε θα είναι πια οι ίδιες.»

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com